در اختلال دوقطبی هر دوره نشانه های رفتاری خود را دارد که با شناخت این رفتارها در هر دوره می توان تشخیص خوبی برای این اختلال داد.
دوره شیدایی
دوره شیدایی یا مانیا مشخصه تشخیص اختلال دوقطبی است. این بیماری با توجه به شدت این دوره طبقهبندی میشود. بیماران مبتلا ممکن است ناگهان از اوج شادی و خوشحالی به اوج غم و اندوه فروروند و ارتباطی بین خُلق بیمار و آنچه واقعاً در زندگی بیمار رخ میدهد وجود ندارد. دوره شیدایی میتواند شدت مختلفی از شیدایی خفیف (نیمه-شیدایی) تا شیدایی کامل با علائم جنونآمیز نظیر توهم یا کاتاتونیا، داشته باشد. در این دوره تمرکز کاهش پیدا میکند، نیاز به خواب کم میشود و بیمار توهم خودبزرگبینی پیدا میکند. قضاوت بیمار ممکن است مختل شود و دست به ولخرجیهای غیرمعمول یا رفتارهای غیرطبیعی بزند.
برخی از علائم و نشانههای این بیماری شامل موارد زیر میشود
- بیقراری، افزایش انرژی و میزان فعالیت
- خلق خیلی بالا واحساس نشاط شدید همراه با احساس خودبزرگبینی
- تحریک پذیری مفرط
- صحبت کردن بیوقفه، مسابقه افکار، پریدن از موضوعی به موضوع دیگر با سرعت خیلی زیاد
- عدم توانایی برای تمرکز، حواسپرتی
- کاهش نیاز به خواب
- اعتقادات غیرواقعی درمورد توانمندیها و قدرت فرد
- قضاوت ضعیف
- ولخرجی و یا خساست
- رفتار متفاوت از حالت معمول که مدتی طولانی ادامه داشتهاست
- افزایش تمایلات جنسی
- نشان دادن حرکات و تصمیمهای ضدونقیض از خود
- سوء مصرف داروها و مواد مخدر، الکل و داروهای محرک
- رفتارهای اغواگرانه، مداخله جویانه، و پرخاشگرانه
دوره افسردگی (خلق پایین)
افسردگی میتواند قبل یا بعد از دوره شیدایی در این بیماران ایجاد شود. درصد کمی از بیماران ممکن است در طول بیماری خود اصلاً افسردگی را تجربه نکنند.
دوره نیمه-شیدایی
دوره نیمه-شیدایی همان دوره شیدایی با شدت کمتر است که در آن علائم جنون و خودبزرگبینی وجود ندارد. بسیاری از بیماران در دوره نیمه-شیدایی فعالتر از حالت عادی هستند، در حالی که بیماران در دوره شیدایی به دلیل کاهش تمرکز در فعالیتهای خود دچار مشکل میشوند. خلاقیت در بعضی بیماران نیمه-شیدا افزایش پیدا میکند. بسیاری از بیماران علائم را نشان میدهد. دوره نیمه-شیدایی ویژگی اختلل دوقطبی نوع دوم و اختلال خلق ادواری است اما میتواند در اختلال روانگسیختگی عاطفی نیز ظاهر شود. نیمه-شیدایی ویژگی اختلال دوقطبی نوع اول نیز هست و زمانی رخ میدهد که خلق بیمار بین وضعیتهای عادی و شیدایی نوسان میکند.
دوره خلق ترکیبی
خلق ترکیبی (یا Mixed State) وضعیتی است که در آن هر دو علائم شیدایی و افسردگی به طور همزمان بروز میکنند (مثلاً تحریکپذیری، اضطراب، خستگی، احساس گناه، پرخاشگری، تفکرات خودکشی، ترس، شک یا پارانویا، صحبت بیوقفه و خشم). به عنوان نمونه، حالت گریه در وضعیت شیدایی یا تفکرات سریع در وضعیت افسردگی است. حالتهای ترکیبی معمولاً خطرناکترین دوره در بیماریهای خلقی هستند زیرا رفتارهایی مانند سوء مصرف مواد، بیماری پانیک و اقدام به خودکشی تا حد زیادی افزایش پیدا میکنند.
چهره های معروفی از اختلال دوقطبی در طول تاریخ رنج برده اند که تعدادی از مطرح ترین آنها در زیر آمده است.
از افراد مشهور مبتلا به این بیماری میتوان ونسان ونگوگ، اودویگ ون بتهون، ناپلئون بناپارت، ارنست همینگوی، وینستون چرچیل، بریتنی اسپیرز ،امی واینهاوس و کانرین زتا جونز را نام برد. چرچیل این بیماری را سگ سیاه مینامید.
منبع: سایت روانشناسی یاس
:: موضوعات مرتبط :
دستهبندی نشده:: برچسب ها : ,
انواع بیماری ها,
بیمار,
بیماری,
بیماری روحی,
علائم اختلال دو قطبی